Breakdancers sturen de muziek

Dansen doe je meestal op muziek. Dat het ook andersom kan toonde ill skill squad met de Breakdance-voorstelling Space invasiON. Muziek-technoloog Frans jan Wind, componist Martijn Sinke en danser Edwin de Jonge bedachten dat je dansbewegingen kunt registreren en via de computer om kan zetten in muziek. Als danser ben je dan zelf een instrument. Elke beweging roept een geluid of een ritme op.

De choreografie van de dans is tegelijkertijd de partituur van de muziek, “Probeer het maar”, moedigt producer Mano Scherpbier aan na de repetitie voor Space invasiON. Het is vreemd om zomaar te gaan dansen in het oog van een camera. Als je draait met je armen herken je tegelijkertijd die draaiende beweging in de muziek. Op de dansvloer registreert een camera alle bewegingen. De danser ziet in een beeldscherm in welke ruimte hij moet bewegen om muziek te maken.

Breakdance lijkt wonderwel bij elektronische muziek met nieuwe abstracte geluiden te passen. De Wageningse breakdancecrew Ill Skill Squad slaagde erin een spectaculaire show te maken. Maar ze wilde meer. Het doorbreken van vaste patronen is hun handelsmerk, Ze haalden trompetist Colin Benders (Kyteman) erbij als contrast met de elektronische muziek.
Bron: Deventer Dagblad